URL's

Het beste is als de website een zo plat mogelijke structuur heeft, want pagina's dieper in de structuur, worden als minder belangrijk gezien. Daarentegen is het belangrijk om voor een pyramidevormige structuur te zorgen, met hoofd en submenu items, indien nodig.

Keywords in de URL's

De URL's die resulteren uit de structuur dienen kort, maar krachtig te zijn. De URL's dienen ook de belangrijkste zoekwoorden te bevatten, omdat Google kijkt naar de URL van pagina’s. De URL is namelijk als volgt opgebouwd: Domeinnaam/categorie/eventueel-subcategorie/paginanaam. 

Duplicaat content voorkomen

Duplicaat content ontstaat als twee URL's verwijzen naar 1 pagina. Dit resulteert in halvering van de waarde die Google aan de pagina's toekent. Daarom is het dus belangrijk dat u aangeeft wat de canonical URL is of dat we middels een 301 redirect de URL's doorverwijzen naar de belangrijkste URL.

SEF URL's

Zoekmachine vriendelijke URL's zijn bijvoorbeeld: 
www.studiomonelli.com/online-marketing
Terwijl de niet-SEF URL die daarbij hoort er zo uitziet: 
www.studiomonelli.com/index.php?option=com_content&view=article&id=26
Natuurlijk moet u altijd zoveel mogelijk de zoekmachine vriendelijke URL's gebruiken in uw HTML. 

Sitemap

Wij zorgen ervoor dat zowel de HTML als de XML sitemap een SEF URL krijgen en dat de XML sitemap in het robots.txt bestandje komt te staan.

Het is beter om niet alle pagina's in de XML sitemap te zetten. Onbelangrijke pagina's zoals bijvoorbeeld "privacy statement" en "algemene voorwaarden"moeten er juist niet in staan. Google heeft namelijk, maar een beperkt "craw budget". Dat betekent dat Google beperkte tijd heeft om uw website te indexeren. Dat crawl budget moet in elk geval besteed worden aan de belangrijkste pagina's. De sitemap geeft aan wat de belangrijke pagina's zijn.

In content management systemen maken sitemap-extensies vaak meerdere sitemaps aan. Selecteer alleen de belangrijke en meld die aan in Search Console.

Noindex,follow

U kunt pagina's die niet echt gevonden moeten worden in Google, beter op "noindex,follow" zetten.
Pagina's die niet vindbaar hoeven te zijn in Google, zijn bijvoorbeeld:
/winkelwagen/
/algemene-voorwaarden/
/disclaimer/     
/bedankt/
/cookie-en-privacy-statement/

404-pagina

De website moet een 404-pagina hebben in dezelfde stijl als de rest van de website. 
Check de website af en toe op gebroken links met deze tool: 
http://validator.w3.org/checklink

Robots.txt

In dit bestandje kun je aangeven dat bepaalde URL's niet geïndexeerd moeten worden, zoals de backend van een content management systeem. 

Verhuiskaartjes

Als u een bestaande website gaat vervangen door een nieuwe site met een andere structuur, of als u URL's van pagina's verandert dan verdwijnen de bestaande URL’s. Links vanaf externe sites en door Google geïndexeerde URL’s zullen zonder maatregelen een 404 foutmelding geven, omdat de pagina niet meer bestaat. Dat is natuurlijk niet goed voor de gebruiksvriendelijkheid van uw website. Daarom moet er op de server een verhuisbericht geplaatst worden die de oude URL’s naar de nieuwe verwijzen. Daarvoor maken we een lijstje zoals hieronder. Als u dit aan ons doorgeeft, dan maken wij de 301 redirects in orde.

Oude URL Nieuwe URL
   
   

In Google Search Console kunt u de URL-fouten terugvinden en als u de gebroken links heeft hersteld, dan kunt u dat daar aangeven. Zo weet Google dat u uw best doet om bezoekers niet op een pagina met een 404 error (=pagina bestaat niet) uit te laten komen.

Voorkeurs URL

Het beste is als u 1 voorkeurs URL kiest en ervoor zorgt dat de andere daar automatisch naartoe verwijzen. Bijvoorbeeld https://www. is uw voorkeur URL, dan moeten de volgende daar automatisch op overschakelen als iemand ze intypt in de URL-balk:
 • https://
 • http://
 • http://www

Documentatie

Checklist URL's

 1. Heeft u naast .nl en .com geregistreerd en linken beide door naar uw voorkeurs URL met een 301 verwijzing?
 2. Heeft uw website een pyramidevormige structuur met hoofd en subcategorieën en zijn alle pagina's daarin ingedeeld?
 3. Is de structuur zo plat mogelijk om te voorkomen dat bezoekers teveel door moeten klikken om de pagina te vinden?
 4. Bevat de website alleen maar zoekmachine vriendelijke URL's?
 5. Heeft u de wwebsite gecontroleerd met een online linkchecker op gebroken links?
 6. Heeft u in de sitemap aangegeven welke pagina's het belangrijkste zijn en de minder belangrijke pagina's misschien wel helemaal uitgesloten?
 7. Staan de pagina's die niet gevonden moeten worden in Google op noindex,follow?
 8. Heeft uw site een mooie duidelijke 404 pagina?
 9. Zijn er in Search Console dode links die veranderd zijn en dus met een 301 verwijzing naar het nieuwe adres verwezen moeten worden?
 10. Heeft u 1 voorkeursdomein gekozen en worden de andere daar automatisch naartoe verwezen?

Uw input

Laat het ons even weten als het bovenstaande is gelukt of dat uw wilt dat wij het voor u in orde maken. Als u onze hulp nodig heeft dan kunnen we het beste even een belafspraak maken. Gebruikt u daarvoor bij voorkeur onze reatime agenda. Eventueel kunnen wij daarbij op afstand op uw scherm meekijken en de muis over uw scherm bewegen. Gaat u hiervoor naar studiomonelli.com/help Wilt u liever persoonlijk afspreken bij u op kantoor? Dan maken we natuurlijk graag een afspraak.
Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijk en persoonlijker te maken zetten we cookies en daarmee vergelijkbare technieken in.
Meer informatie Ok