e-Mail versleuteld versturen

Voornamelijk voor klanten die zeer privacy gevoelige berichten versturen per e-mail, zoals advocaten en medici, die met hun cliënten/patiënten communiceren via e-mail, is het aan te raden om e-mail te versleutelen.

Er zijn vele mogelijkheden en een goede optie is gebruik te maken van software die valt onder de standaard van OpenPGP. Dit is de meest gebruikte standaard voor wat betreft e-mail encryptie.

Voor verschillende besturingssystemen (zoals Windows, Mac, Android, etc.) en ook voor verschillende apparaten (zoals computer, tablet en smartphone) is e-mail encryptie-software beschikbaar. Soms voor een kleine vergoeding, soms is het gratis. Het werkt als volgt:

  • U kijkt welke e-mail encryptie-software voor uw computer en misschien ook telefoon geschikt is, zie www.openpgp.org/software/
  • Als u bijvoorbeeld het e-mailprogramma Outlook op uw PC met Windows heeft geïnstalleerd en een Android telefoon heeft, dan installeert u bijvoorbeeld Pretty Easy Privacy (PEP). Configuratie is voor de installatie van de software op uw computer niet nodig. Het is voldoende het programma te installeren en de rest gaat vanzelf.
  • U vraagt vervolgens aan uw cliënt/patiënt ook om openpgp.org e-mail encryptie-software te installeren, die voor zijn computer geschikt is. Als uw cliënt/patiënt namelijk een e-mail (of reply) aan u stuurt, dan moet dat natuurlijk ook versleuteld plaatsvinden.
  • U verstuurt dan een (niet privacy gevoelige) test e-mail aan uw cliënt/patiënt en belt hem op voor de "Handshake". Dit is een eenmalige extra verificatie door middel van een geheime code bestaande uit een aantal woorden, die dus telefonisch moeten worden geverifieerd. De code krijg je te zien als je klikt op de knop onderaan een nieuwe email onder het kopje "privacy status". Die knop is nog oranje en er staat "secure" op als u de email heeft verstuurd na het installeren van PEP.
  • Na de "handshake" is en blijft het e-mailverkeer met die cliënt/patiënt versleuteld en dat is te zien aan de knop die groen is geworden en nu aangeeft "secure & trusted". Zie ook de schermafdruk hieronder:

Uw input

Het zeer aan te bevelen om dit bovenstaande eerst met Studio Monelli te oefenen en te testen, voordat u dit met cliënten/patiënten in de praktijk brengt.

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijk en persoonlijker te maken zetten we cookies en daarmee vergelijkbare technieken in.
Meer informatie Ok