Artikelbeheer Joomla

Joomla! is een Open Source Content Management Systeem. Alle Joomla! websites hebben een voorkant / frontend en alleen voor de beheerder(-s) een achterkant / backend. Die achterkant is te bereiken door /administrator/index.php?-plus-een-geheime-code achter uw domeinnaam te typen in de URL balk van uw internetbrowser. Alleen beheerders kunnen inloggen in de backend met inlognaam en wachtwoord.

backend

Template

Een van de grote voordelen van een CMS zoals Joomla! is dat de algemene layout van alle webpagina’s en ook de stijl zoals lettertype, kleur, grootte, uitlijning van alle tekst, kopjes, links, opsommingen op de website, centraal geregeld kunnen worden in de template. Hiermee kan een website voorzien worden van een standaard lay-out en stijl die op alle pagina’s en op alle teksten wordt toegepast. Als u daarin dus iets wilt wijzigen, dan kan de bouwer dat dus in 1 keer heel snel wijzigen in plaats van alle pagina’s afzonderlijk te moeten wijzigen. De voordelen daarvan zijn natuurlijk een enorme tijdbesparing, dat de broncode “schoon” blijft en bovendien wordt voorkomen dat bepaalde delen over het hoofd worden gezien en dus een andere layout of stijl krijgen.

Artikelen wijzigen

 1. In Joomla! heten webpagina’s artikelen. U kunt deze beheren in de achterkant/backend in het menu: Inhoud – Artikelen.
 2. Klik op het artikel dat u wilt wijzigen en u komt op de onderstaande pagina.
 3. Ik heb een tekstverwerker geïnstalleerd, zodat u de tekst kunt aanpassen in het tekstvak van de editor, zonder na te denken over de HTML code.
 4. Nadat u de wijzigingen heeft gedaan, klikt u op opslaan & sluiten (linksboven in het scherm).
 5. Rechtsboven staat een link met de naam van uw website. Als u daarop klikt ziet u snel de voorkant van uw website zodat u kunt controleren of de wijzigingen zijn gelukt.
 6. Dat is alles!

artikelbeheer

Tekstverwerker knoppen

Anchor anker Hiermee kuntu een HTML anchor invoegen. De link naar het anker wordt dan  #anchorname of www.yourdomainname.com/webpage#anchorname.
Bold bold Vetgedrukte tekst
Page break  breaks Hiermee voegt u een "lees verder..." link in.
Code cleanup  cleanup Met deze knop verwijderd u vuile code.
CSS stijl format

Hiermee kunt u tekst de style geven die in de template is gedefinieerd:

Heading 1

Heading 2

Paragraph

Fullscreen full screen Hiermee kunt u naar fullscreen schakelen.
Image image Met deze knop voegt u een afbeelding in.
Italic italic Tekst schuin gedrukt maken.
Justify center justify center Tekst centreren.
Justify Full justify full Met deze knop kunt u tekst over de volle breedte uitlijnen. Maar doet u dat alleen als uitzondering op wat normaal in de template is geregeld.
Justify left justify left Links uitlijnen.
Justify right justify right Rechts uitlijnen.
Link link Een link in voegen.
 Ordered list ordered list Zo ziet een genummerde lijst eruit:
 1. Listitem 1
 2. listitem 2
 3. listitem 3
Clear format remove formatting Hiermee kunt u de opmaak zoals bolditalic of underlined verwijderen.
Spelling checker spelling checker De tekstverwerker heeft een spellingchecker ingebouwd.
Symbol symbol Hiermee kunt u tekens zoals ï of ë of € invoegen.
Underlined underline Tekst onderstrepen
Unlink unlink Hiermee verwijdert u een link.
Unordered list unordere list Zo ziet een niet genummerde lijst eruit:
 • listitem 1
 • listitem 2
 • listitem 3

Afbeeldingen invoeren

Om een afbeelding in te voeren klikt u op dit icoontje image. Dan verschijnt de "Image manager" zoals hieronder. Als uw afbeelding al op uw server staat dan selecteert u het in de lijst en klikt op de knop "insert".

image manager

Als de afbeelding nog niet op de server staat dan moeten we het eerst uploaden. maar voordat we dat doen moeten we de afbeelding eerst op het juiste formaat maken en de juiste resolutie geven. Vraagt u dat gerust aan Studio MOnelli als u niet weet hoe dat te doen. Daarna kunt u de afbeelding upoaden met deze knop:

upload icon

Een popup opent waarmee u de afbeelding kunt selecteren en op uw server kunt uploaden. Het is nu te vinden in de lijst waar u het kunt selecteren en invoegen zoals hierboven al beschreven.

image upload

Kopieren en plakken

Als u tekst uit een Microsoft Wordt document kopiëert en plakt in de tekstverwerker van uw website dan plakt u een hoop vuile code mee. daarom raden wij aan om de tekst eerst in een heel simpel tekstverwerkingsprogramma zoals kladblok te plakken en vanuit daar in de tekstverwerker van uw website.

Nieuw menu item toevoegen

 1. Ga naar: backend – menu’s – klik het menu dat u wilt aanpassen.
 2. Klik op de knop nieuw.
 3. Bij “menu-item-type” selecteert u “Individueel artikel”, zie de printscreen hieronder.
 4. Vul dan de titel in, dat is de naam die op de menuknop komt.
 5. Bij “hoofditem” kunt u het menu-item onder een hoofdmenu-item plaatsen, als het een submenu-item betreft.
 6. Bij “Vereiste instellingen” – “Selecteer artikel”, selecteert u het artikel waar het menu-item naar moet verwijzen.
 7. Klik op Opslaan & sluiten.
 8. Met het linker icoontje naast het menu item, kunt u de volgorde van het menu aanpassen.
 9. Dat is alles! 

Met sh404SEF

Deze extensie is bedoeld om de vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren en helpt de website te beveiligen tegen hackers. Het nadeel van deze extensie is dat het wat extra aandacht vraagt bij het aanmaken van menu items. De extensie maakt namelijk ook zelf URL en soms gaat dat niet zoals verwacht. Krijgt u een andere pagina te zien dan verwacht, nadat u op het nieuwe menu item heeft geklikt, doe dan het volgende.
 1. Ga in de backend naar - Menu en selecteer het menu item.
 2. Kopieer de niet zoekmachine vriendelijke URL die staat in het veld Link en plak deze in bijvoorbeeld kladblok. In dit voorbeeld is dat: index.php?option=com_content&view=article&id=39
 3. Daarna gaat u naar Components - sh404SEF
 4. Klik op SEF URL's
 5. Zoek in het zoekveld naar de URL die de niet gewenste weergave toont en verwijder deze. U kunt die non-SEF URL achter uw domeinnaam plakken om de verkeerd gegenereerde SEF URL te vinden. In ons voorbeeld zet u dus dit in de URL balk domeinnaam / non-SEF url: https://www.studiomonelli.com/index.php?option=com_content&view=article&id=39
 6. Klik op Nieuw en vul de SEF URL in, dat is de zoekmachine vriendelijke URL (in dit voorbeeld webdesign/artikelbeheer) en plak de in stap 2 gekopieerde URL in het veld non-SEF url. (Zonder de domeinnaam dus.)
 7. Sla dit op en test of het aan de voorkant van de site goed werkt.
 8. Dat is alles!

Stuur ons uw input

Om u uitleg te geven over het website beheer kunt een sessie inplannen van een uur in onze realtime agenda of per email. Het kan daarbij handig zijn als u ons toegang geeft om uw scherm over te nemen.
 1. Installeer TeamViewer
 2. Sluit onnodige privé documenten
 3. Geef ons de codes van Teamviewer
 4. Geef ons toegang om uw scherm over te nemen.
Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijk en persoonlijker te maken zetten we cookies en daarmee vergelijkbare technieken in.
Meer informatie Ok